Слуз от охлюви

Слуз от охлюви – защо е полезна за кожата?

Слузта от охлюви, както вече споменахме в предишния ни пост “Защо корейска козметика?”, е една от най-новаторските съставки използвани от производителите на козметични продукти в Източна Азия.  Козметиката с екстракт от слуз от охлюви от години е много популярна в Южна Корея, като почти всяка марка предлага поне един продукт с тази магическа съставка. През последните няколко години тази тенденция все повече завлядява и Запада. Дори голяма част от българските производители на козметика вече имат свои продукти с екстракт от охлюви. Но на какво всъщност се дължи цялата тази мания по охлювните продукти и наистина ли слузта от охлюви е толкова полезна за кожата? 

От къде започва всичко?

Откритието на чудотворния ефект на охлювената слуз е един от най-големите пробиви в науката за грижа за кожата в последните години. Въпреки, че лечебната сила на охлювния секрет е позната от древни времена, популярността му се възражда едва през последните 20 години в Южна Америка.

В Чили, където всичко започва, работниците във ферми за охлюви забелязват, че след продължителното обработване на охлюви за продажба на френски ресторанти, ръцете им стават по-меки, кожата им се стяга, а порязванията, изгарянията или раздразненията по кожата заздравяват много по бързо. Заинтригувани от тези чудни свойства на охлювите, различни научни институти и лаборатории започват задълбочени изследвания на състава на слузта от охлюви, в резултат на което се появяват и първите козметични кремове с филтрат или екстракт от слуз на охлюви. Минават няколко години преди източноазиатските козметични компании да хванат охлювната вълна и да започнат да го влагат буквално във всичко – от крем за очи до ББ крем. А днес вече всички сме свидетели на постоянно нарастващата популярност на козметичните продукти с екстракт от слуз на охлюви по целия свят. 

Какво всъщност е слуз от охлюви като козметична съставка?

Слузта от охлюви, която се използва в козметиката, идва от вида Cornu aspersum (в миналото известен като Helix aspersa), който всъщност си е най-обикновен градински охлюв. В състава на козметичните продукти може да го видите изписан като snail secretion filtrate или helix aspersa slime filtrate.

Какво точно съдържа слузта от охлюви?

Резултатите от множество проведени изследвания показват, че охлювената слуз е сложна смес от химически вещества, които нормално помагат на охлювите да възстановят своите клетки след като са били наранени. Тази смес включва:

  • Протеогликани и глюкозаминогликани – захар базирани молекули, които могат да действат като овлажняващи агенти.
  • Алантоин – успокояващ овлажнител.
  • Колаген и еластин – опорни белтъци на кожата, осигуряващи й съответния тонус, необходимата влажност, еластичност, плътност и здрав вид.
  • Гликолова киселина – вещество от групата на алфа-хидрокси киселини или AHAs, известно с добрите си ексфолиращи свойства. Използва се за химически пилинг.
  • Хиалуронова киселина – хидратира кожата като овлажнител. Известна със способността си да задържа близо хиляда пъти по-голямо тегло от собственото си, измерено във вода.
  • Антимикробни пептиди – убиват микробите.
  • Гликопротеин ензими, медни пептиди и различни микроелементи, включително мед, цинк, желязо и магнезий.

Каква е ползата от слузта от охлюви за кожата? 

От компонентите, съдържащи се в охлювната слуз става достатъчно ясно, че тя е един изключително силно хидратиращ кожата агент. Но тя определено има потенциала да направи много повече за нашата кожа! Проучванията показват, че охлювният муцин е чудесно средство не само при третирането на кожни проблеми като акне, разширени пори и петна, но също така предотвратява стареенето на кожата и има лечебни свойства при справянето с различни кожни възпаления. Тя е активна съставка за фармацевтични и козметични продукти с антиоксидантно, защитно, антимикробно и възстановяващо действие. Стимулира образуването на еластин и колаген, намалява риска от развитие на фотоалергичен дерматит. Предпазва кожата от стареене, възстановява нейната еластичност и намалява бръчките. 

Готови сте да изпробвате продукти, съдържащи слуз от охлюви?

Ние от KoCos Team препоръчваме продуктите от серията на корейската козметична компания Skin Watchers.  

 

Вдъхновени от чудотворните свойства на охлювената слуз, Skin Watchers създават серията Green Snail, в която влагат големи количества филтрат от слуз на охлюви като активна съставка. За подсилване на неговото действие, всеки продукт от серията съдържа допълнително хиалуронова киселина за по-добра хидратация, и екстракти от различни растения, гъби и лишеи с противостареещо, антисептично, тонизиращо, омекотяващо, овлажняващо и противовъзпалително действие. Преимуществото на продуктите на Skin Watchers се крие и в невероятно нежните и леки формули, при които липсва типичната за повечето продукти с екстракт от охлюв лепкавост. Не на последно място, съдържанието на всички продукти на Skin Watchers е над 99% естествени съставки.  

Серията се състои от тоник, есенция, емулсия, гел и крем, като обхваща всички продукти, необходими за основните стъпки от корейския ритуал за грижа за кожата. Добавете ги към вашата собствена ежедневна рутина за грижа за кожата и не след дълго ще видите как кожата ви ще ви се отблагодари със сияйно излъчване, по-чист и сияен тен. 

Надяваме се, че сме били полезни!

Вашите пътешественици към красотата от Изтока,

KoCos.bg Team