есенции, серуми, ампули

Речник на корейската козметика – Есенции, Серуми, Ампули

Да разшифроваме какво се крие зад имената на корейските продукти

Есенции, серуми, ампули, лосиони, тоници, емулсии, почистващи пяни, гелове, масла, олио, пилинг гелове, нощни маски, шийт маски … – това е само малка част от арсенала, който корейките използват в своята ежедневна грижа за кожата. Но за непосветените в корейските ритуали за красота цялото това множество от продукти с най-различно приложение може да бъде много объркващо. Не случайно едни от най-честите въпроси, които изникват при първите сблъсъци с козметични продукти от Южна Корея са: “Какво, за Бога, значат всичките тези имена? Как правилно да използвам [вмъкнете което и да е екзотично име тук]?”  

Ето защо решихме да създадем едно кратко ръководство за разшифроване на сложните имена на южнокорейските козметични продукти. Да започваме, без повече приказки:

Речник на имената на корейските продукти.

Първа част – ЕСЕНЦИИ, СЕРУМИ, АМПУЛИ 

В първата част ще се спрем на тежката артилерия в корейските разкрасителните процедури – продуктите с най-високо съдържание на полезни активни съставки, които оказват най-голям ефект в грижата за кожата. Това са различните видове серуми, ампули и есенции. Тези продукти идват след почистването и тонизирането на кожата и са стъпката за третиране (лечение) в ежедневната рутина за грижа за кожата. Предназначението на тази стъпка е да се справите с основните проблеми на вашата кожа, което става именно с помощта на серумите, ампулите и есенциите. Всички тези продукти са предназначени за целенасочено третиране и лечение на кожата, което се постига благодарение на голямата концентрация на активни съставки, но между тях има малки разлики. Ето най-общо какви са те:

ESSENCES (ЕСЕНЦИИ)

Есенциите често са наричани “олекотени серуми”. Обикновено есенциите имат специфична текстура, като формулата им е по-водниста, отколкото на серумите и ампулите, или пък придават едно усещане като плисване на вода, когато се поставят на кожата, поради което се усеща една моментална хидратация по време на полагането. Традиционно есенциите се поставят след тоника, за да се добави допълнителен слой хидратация преди да поставите серума. По принцип есенциите идват в по-големи по размер бутилки от по 50-75 мл., отколкото на серумите, които обикновено варират около 30-35 мл. Най-общо казано есенциите са по-слабо концентрирани от серумите и това е причината за по-големия им размер, което пък позволява да ги прилагате щедро на кожата.

 

Пробвайте нашето предложение за типична корейска есенция с високо съдържание на филтрат от слуз на охлюв и пчелна отрова – идеалното средство за борба с акне, изглаждане на първите бръчки, изсветляване и овлажняване.  

                                                Benton Snail Bee High Content Essence 

СЕРУМИ (SERUMS)  

Серумите са най-познатият продукт от категорията и вече са важна част от ежедневните ритуали за грижа за кожата на много жени. Въпреки, че традиционно серумите са считани за продукти с по-плътна текстура от есенциите, някои от най-новите южнокорейски серуми са с толкова лека текстура, че границата вече тотално се размива. Традиционно серумите, не само корейските, но и западните, съдържат няколко активни съставки за справяне със специфични проблеми като изсветляване, тъмни петна, бръчки и т.н. Активните съставки обикновено са в много по-голяма концентрация отколкото в да речем един овлажняващ крем. Серумите са с малко по-плътна консистенция – почти като олио – и обикновено идват в бутилка, която е много по-малка от почти всички други козметични продукти. Често бутилката на серума е прозрачна и има капкомер, с който да се взима от продукта. Все по често, обаче, на пазара се появяват серуми, които са в непрозрачни опаковки и с консистенция почти като лосион, но в малки бутилки с помпа.  

АМПУЛИ (AMPOULES)

Ампулите са най-лесният за отличаване продукт от категорията, тъй като те са в доста по-малки по размер опаковки поради много високата концентрацията на активни съставки в тях. Някои марки продават ампулите във флакони за еднократна употреба и в комплект от по 15-30, които да се използват всеки ден. Други пък предлагат ампулите в бутилки подобни на тези за серумите или есенциите, но по-малки по размер. Ампулите са формулирани по начин да доставят възможно най-голяма доза активни съставки на кожата. В Корея ампулите не се използват вместо серум, а като специална няколкоседмична терапия, която да се поставя на лицето преди есенцията или серума с цел да се подпомогне грижата за кожата. 

А дали наистина е толкова просто да различиш есенция от серум и от ампула?

Въпреки различията, които посочихме по-горе, днес разграничителната линия между есенцията и серумите е все по размита. Есенциите стават, все по-гъсти, дори може да намерим такива с консистенция на лосион и дори крем. Серумите пък стават все по-леки и воднисти и дори ампулите не са това, което традиционно се очаква да са. Общото между тях си оставя, че всички те съдържат висока концентрация на активни съставки, чрез които да се таргетират определени проблеми на кожата.

Всъщност, ако се разровим по-назад във времето, то ще видим, че есенцията е традиционен продукт за Източна Азия, най-вече Корея и Япония, докато серумът е продукт на Запада. По-воднистата текстура на есенцията и високото съдържание на хидратиращи съставки се дължи спецификата на кожата на азиатките. Тя е по-склонна към загуба на влага, поради което имат голяма необходимост от продукт, даващ допълнително овлажняване. Ето защо есенциите са били неразделна част от ритуалите за красота на азиатките от десетилетия и едва последните години превземат и западните пазари.

Днес, с все по-нарастващия взаимен внос и износ на козметични продукти между Изтока и Запада, думите “есенция” и “серум” не са нищо повече от маркетингови трикове, стигащи до там, че големите производители кръщават един и същ продукт “серум”, когато го предлагат на западния пазар и “есенция”, когато е предназначен за продажба в Корея. Нещо повече, във водещите козметични пазари като корейския, се появяват дори още повече разновидности на тези продукти, които също да бъдат добавени към ежедневния ритуал за красота. Такива са например продуктите от появилата се наскоро категория “Обогатени Тоници” (Treatment Toner) или ”Обогатени Есенции” (Treatment Essences) и дори “Обогатени Лосиони” (Treatment Lotions) или т. нар. продукти преди-есенция (pre-essence) и след-есенция(post-essence), които ще разгледаме подробно в следващ пост.

Трябва ли да се ползват наведнъж есенции, серуми и ампули? 

Сигурно все още сте объркани и се питате как все пак следва да използвате тези продукти при все по-размиващите се граници между тях. Няма нужда от паника! Все пак производителите на козметика имат интерес да произвеждат все по-нови и по-различни продукти, с все по-странни имена и все по-многостранни приложения, за да ни накарат да вкарваме все повече продукти в ежедневните си разкрасителни ритуали. Затова е важно да запомните следното:

 • На първо място, най-важно е да установите от какво точно се нуждае вашата кожа и да изберете продукти със съставки, които съответстват на това. Няма нужда да се вманиачавате дали е есенция или серум или ампула. Игнорирайте всичко друго на етикета, освен съставките.
 • След като откриете точните съставки за състоянието на вашата кожа, изберете консистенция, която най-много пасва на типа и чувствителността на кожата ви. Опитвайте различни текстури, докато откриете какво най-много ви харесва. Не се старайте да следвате нечия друга представа за това как трябва да изглежда вашият режим за грижа за кожата. Вашият режим трябва да се развива постоянно в зависимост от това от какво точно се нуждае вашата кожа в конкретния момент.
 • Не забравяйте, че козметичните продукти постоянно се усъвършенстват. Винаги може да намерите нещо по-концентрирано или по-воднисто или по-богато или по-леко.
 • За финал, независимо какви и колко козметични продукта използвате, основното правило, което трябва да се следва е да поставяте първо най-воднистия продукт, след това най-гъстият и най-накрая най-богатия като консистенция продукт.  

И накрая, вижте нашето предложение за продукт от ново поколение, съчетаващ характеристиките на есенция и серум, съдържащ активни съставки в концентрации, типични за ампула:

Skin Watchers Green Snail Wrinkle&Whitening Peptide Essence

 

Дано сме били полезни!

До нови срещи,

KoCos.bg Team

2 Comments

 • Поля

  ноември 14, 2018

  Ще има ли други части, свръзани с това, какво представялват различните продукти от рутината на корейките?

  • kokosbg

   декември 7, 2018

   Здравейте, подготвяме и други статии на тази тема, които се надяваме да публикуваме скоро.

Comments are closed.