двойно почистване

Двойно почистване – разкрасителната тайна, която всеки трябва да пробва

Дали добавянето на още едно почистващо средство не е най-бързият начин за постигане на сияйна кожа?

Като си говорим за принципи и традиции на корейската козметика не може да не споменем и един от най-характерните за тези ширини ритуал на двойно почистване – първата стъпка от вечерния режим за грижа за кожата на почти всяка корейка. Последните години тази типично азиатска тенденция прогресивно завладява и запада – все повече американки и европейки практикуват двойно почистване като част от ежедневната грижа за кожата на лицето си. Но какво всъщност представлява двойното почистване?

Това е един наистина много ефективен метод за измиване на лицето. И означава наистина точно това, което чувате – измиване на лицето два пъти един след друг. Първият път, за да премахнете от повърхността на кожата по-големите и водонеразтворими неща, като например големите мастни глобули, себум, слънцезащитните филтри и грим. Вторият – за да премахнете микрочастиците, които влизат в порите като мръсотия, прах, бактерии и други замърсявания.

Звучи ви прекалено сложно? Или пък си мислите, че това е поредната модерна измишльотина, която козметичната индустрия се опитва да ви пробута, за да ви накара да купувате все повече и повече никому ненужни продукти? Да, но случаят съвсем не е такъв, мили читателки. Имайте малко търпение и ще се убедите, че това не е просто поредната бюти тенденция която минава и заминава и че има причина корейките да са толкова обсебени от това двойно почистване.

Малко история и теория като за начало

Корените на двойното почистване могат да бъдат проследени векове назад в Източна Азия. Тъй като бялата кожа се е считала за символ на красотата и богатството, азиатките са избелвали лицата си с бели прахове съдържащи тежки метали. Веднъж поставени върху лицето, тези прахове ставали като нарисувана с плътна боя бяла основа, която била невероятно трудна за премахване. Единственият начин да се свали този тежък грим от лицето било с помощта на почистващи масла. Въпреки това, след отстраняването на грима са правели второ измиване с пенообразно почистващо средство, което е имало за цел да освежи кожата като в същото време отстрани и всякакви остатъци от маслата и нечистотиите.

Въпреки, че днес вече използваме много по-леки и по-дишащи гримове, методът на двойното почистване продължава все още широко да се практикува в Корея и Япония. Причината за това е, че там битува вярването, че тъй като много “пластове” са нужни, за да се постигне завършения дневен външен вид (продукти за грижа за кожата, основа за грим, УВ филтри, фон-дьо-тен или ББ крем, коректори), то повече от една почистваща стъпка е необходима, за да бъде премахнато абсолютно всичко.

Първата стъпка изисква използването на почистващо олио или друг продукт на маслена основа. Тези продукти са формулирани, за да се отстранят и най-упоритите продукти на маслена основа и водоустойчив грим. Почистващото олио премахва повърхностния слой нечистотии, грим и мъртва кожа, като нежно изтръгва всички тези гадости от порите. Това позволява на измиващото средство наистина да достигне до тях и да си свърши работата по-ефективно. Също така, почистващото олио се оказва може би най-нежното средство за почистване на грим. Вместо да търкате клепачите си с памучен тампон или с друг абразивен материал или продукт, олиото успешно отмива и най-дълготрайния и водоустойчив грим почти без търкане. А на всички вече трябва да е ясно, че търкането и опъването на кожата са едни от основните причини за ранната поява на бръчки, особено в зоната около очите.

Втората стъпка е да се почисти праха и замърсяванията с нежна почистваща пяна или гел, които не съдържат натриев лаурет сулфат (SLS)Тъй като здравата кожа е леко кисела, а SLS веществата са силно алкални, то използването на продукти, които съдържат SLS може сериозно да наруши баланса на кожата. За това горещо препоръчваме да избягвате измиващи продукти, съдържащи SLS. Същото се отнася и за сапуните, които като цяло също са изключително алкални, а и в почти всички се съдържа SLS. Измиването на лицето със сапун не само ще дехидратира силно кожата ви, но може и сериозно да я увреди.

Започнахте ли да се убеждавате, че това е един методичен почистващ процес, който е на светлинни години от махането на грима с почистваща кърпичка? Да преминем тогава към същността на неговото прилагане.

Как точно се прави двойно почистване

Въпреки, че звучи доста сложно, методът на двойно почистване всъщност е доста елементарен. Особено тези от вас, които ползват грим ежедневно и знаят колко време отнема пълното му отстраняване, обезателно ще се влюбят в този метод поради много по-бързото цялостно отстраняване на грима. Същевременно ще се почувствате все едно прилагате скъпа спа процедура у дома.

А на онези от вас, които си лягат без да използват нещо повече от почистваща кърпичка, имаме да кажем следното: Почистването на лицето, при това доброто му почистване, може да окаже влияние на всичко – от здравето и яснотата на кожата до резултатите, които може да очаквате от антиейдж продуктите си. Най-добрите дерматолози са единодушни, че ако гримът не е достатъчно добре почистен или пък по кожата има натрупани много мъртви клети, то нищо което поставяте след това – като серуми, ампули или кремове, например – няма да бъде толкова ефективно, колкото очаквате. Почистването е наистина от основополагащо значение, особено за естествените, биологични, регенериращи процеси, които се случват през нощта. Така, че мили дами, няма значение дали ще използвате само един почистващ продукт или комбинация от два, че дори и три, но никога, ама наистина никога не си лягайте с непочистено лице. И не, почистването само с почистваща кърпичка не се брои – то е само за инцидентни случаи, когато нямате друго под ръка, но нека да не ви става навик.

Та така, след това малко лирично отклонение, да се върнем към същността. За постигане на най-добри резултати просто следвайте следните прости стъпки:

 1. Измийте ръцете си. Колкото и банално да звучи, това е стъпка, която много често се забравя, а не бихте искали да пипате лицето си с мръсни ръце, с които преди това сте пипали кой знае какво. Нали в крайна сметка целта ни е да почистим, а не допълнително да замърсим.
 2. Подсушете ръцете си добре. Ама наистина добре. Много е важно да нанасяте почистващото олио с напълно сухи ръце. Дори и ръцете ви да са съвсем леко влажни, ще емулгирате олиото твърде скоро и то съвсем няма да е толкова ефективно.
 3. На добре подсушената длан изпомпайте 2-3 пъти от олиото.
 4. Масажирайте олиото върху сухо лице няколко минути с кръгообразни движения. Масажирането ще помогне за пълното разтваряне на грима и другите нечистотии и ще накара кожата ви да изглежда подмладена.
 5. Сложете малко вода на ръцете си и масажирайте още от 30 секунди до една минута. С добавянето на вода, олиото ще придобие формата на емулсия с млечнобял цвят.
 6. Измийте олиото с хладка вода.
  Първа стъпка – измиване с почистващо олио

 7. Преди да подсушите лицето, отсипете малко от почистващия продукт на водна основа, който обикновено ползвате;
 8. Разпенете го добре и го нанесете на все още мокрото лице.
 9. Масажирайте лицето с почистващия продукт, без да търкате. Ако използвате четка за почистване на лице, сега е моментът да я включите в действие. Нашият съвет е с четката да имитирате същите масажиращи кръгообразни движения като при прочистването с почистващото олио.
 10. След около минута измийте лицето с хладка вода.
 11. Попийте водата нежно с мека хавлиена кърпа (никога не търкайте!).

   Втора стъпка – измиване с почистваща пяна или гел

Сега вече сте готови да продължите с останалите стъпки от вечерния ритуал за грижа за кожата. И не забравяйте, че е много важно възможно най-скоро след почистване да поставите нежен тоник с хидратиращи съставки. Корейките съветват това да става до 3-4 секунди след измиването, но и до 30тина върши добра работа. J Съвсем скоро ще ви разкажем защо е нужно това.

Кога се използва двойното почистване

Измиването на лицето с допълнително почистващо средство се налага основно вечер, тъй като целта му е да подпомогне премахването на наслоените през деня различни замърсители от грим, слънцезащитни кремове, мръсен въздух, изпотяване и какво ли още не. След ставане от сън няма нужда лицето да се измива и с почистващо олио, тъй като през нощта кожата ни не е била подложена на влиянието на всички тези вредни въздействия. За това е достатъчно да измиете само с пяна/мус/гел. Също така, ако прекарвате деня основно вкъщи и не слагате грим и/или слънцезащитни продукти, то спокойно може да пропуснете едното почистване, като в случая изберете почистване с този продукт, който е най-подходящ за моментното състояние на кожата ви. Но дори и да не сте почитателки на грима и не си падате особено по целогодишно ползване на слънцезащитни продукти, препоръчваме ви все пак да пробвате двойното почистване. Дори само мръсният въздух, особено в големите градове, и потта са достатъчно основателни причини.

Какво да очаквате от двойното почистване

Веднъж след като поставите олиото, то ще резорбира и най-упорития и водоустойчив грим и ще остави лицето ви чисто. Надали сте използвали по-лесен и по-ефикасен дегримьор, най-вече защото по този начин се комбинира махането на грима с измиване на лицето. Освен това, интегрирането на масаж докато почиствате, е също толкова полезно за кожата, колкото и самото двойно почистване. Масажът стимулира кръвообращението, отпуска мускулите на лицето и помага на подхранващите вещества от следващите продукти да проникнат по-добре в кожата. А колкото по-често масажирате, толкова повече здравословни и антиейдж ползи ще получава кожата ви. Последващото измиване с почистващ гел, мус или пяна, с което се отстраняват и микроскопичните замърсявания, пък прави кожата идеалното платно, на което да поставяте различни серуми, овлажнители и кремове.

За кого е подходящо двойното почистване и какви продукти да използвате

Методът на двойно почистване е подходящ за всяка една жена, независимо от възрастта и типа на кожата й. Най-важно е да се подберат продукти, който да са възможно най-подходящи за съответния тип и проблеми на кожата.

За най-добри резултати при това с натурални продукти без каквито и да било агресивни вещества препоръчваме да пробвате комбинацията от любимите ни продукти:

Skin Watchers Natural Deep Cleansing Oil

Skin watchers Lucid White Foam Cleanser

А вие пробвахте ли вече двойно почистване? Разкажете ни! Очакваме вашите коментари и впечатления.

KoCos.bg Team