Топ K-Beauty съставките

Топ съставките, заради които обичаме корейската козметика

Ако сте от малкото останали хора, които тепърва се срещат със света на азиатската / корейската козметика, тогава може би не сте запознати каква мания може да ви обземе на тема съставки. През последните години нерядко ставаме свидетели как точно азиатската и по-конкретно корейската козметична индустрия създава нови тенденции в грижата за кожата. Така, че ако смятате да се потопите в дебрите на грижата за кожата по корейски, то се подгответе да се вманиачите до лудост за съставките, съдържащи се в продуктите.

Защо толкова се фокусираме върху съставките?

За разлика от западните марки, корейската козметика почти винаги е била ориентирана към познаване на съставките. Съответно и маркетинга на продуктите се фокусира върху това коя е основната или кои са основните съставки в един продукт, какви са функциите им и за какво са полезни. В имената на корейските продукти за грижа за кожата много често основната съставка присъства и в името на продукта (вземете за пример Aloe BHA Skin Toner, Ceramizing Cream, Centella Reviving Toner). Това помага на клиентите да се ориентират по-добре в голямото разнообразие от продукти и да изберат лесно тези от тях, които отговарят на моментните им нужди. За всеки бюти маниак е ясно, колко е важно да знае как действат различните съставки на кожата и така да подбира продукти, които ще имат благотворен ефект и съответно да избягват тези, които биха навредили. В Корея това познание е издигнато в култ и вече неведнъж сме били свидетели как една съставка може да стане тотален хит, който да завладее не само Азия, но и целия свят.

Ииии … да се върнем на списъка със съставките

  • Охлюви/ Охлювена слуз (Snail Mucin)

Охлювената слуз е една от най-вълшебните мултифункционални съставки, за която вече много сме ви говорили. Тя се събира от стерилни стъклени повърхности, без да се нараняват охлювите. Екстрактът от Охлювена слуз е едно от най-революционните открития в козметиката, тъй като ускорява възстановителния процес на кожата, като едновременно с това я хидратира в дълбочина. Той играе важна роля в третирането на акне, изглаждането на бръчките, борба с дехидратацията и със следвъзпалителната хиперпигментация.

Нашият любим продукт с Охлювена слуз

  • Арбутин (Arbutin)

Арбутинът е една от топ съставките за грижата за кожата на корейската козметична индустрия, която се среща често в изсветляващите продукти. Инхибитор на меланин, aрбутинът подпомага избледняването на следвъзпалителната хиперпигментация и следвъзпалителна еритема като възстановява неравномерния тен на лицето и третира тъмните петна.

Нашият любим продукт с Арбутин

  • Ферментен филтрат (Ferment Filtrate)

Ферментиралите съставки в козметиката са широко използвани в Азия, което ги прави не само много популярни, но и едни от най-обичаните съставки на корейската козметика, така че определено не трябва да ги изпускате от очи. Ферментиралите съставки са бъкани с антиоксиданти, противовъзпалителни ползи, възстановителен ефект за кожата и още много! Всичко това ги прави страхотен избор за тези със застаряваща кожа, потъмнял тен и дори за кожа, склонна към акне.

Нашият любим продукт с ферменти 

  • Серамиди (Ceramide)

Въпреки, че тази съставка е позната на козметичната индустрия по целия свят от поколения, тя става тотална сензация в Корея през зимата на 2014-2015 година, когато почти всяка от топ козметичните марки лансира цели серии, посветени на серамидите. И в това няма нищо чудно – серамидът има лека възстановяваща молекула, която се приема добре от почти всички типове кожа. Мислете за серамидите като „лепилото“, което слепва кожните клетки. С възрастта това „лепило“ отслабва, което резултира в появата на фини линии, бръчки и отпусната кожа. Като включите серамидите в грижата си за кожата, ще възстановите това „лепило“ на кожните клетки и по този начин ще си помогнете в борбата с остаряването и възстановяването на кожата. Тази съставка е страхотна за всички, които вече са минали средата на 20-те си години, за всички типове кожа, включително и чувствителна, а дори и за склонна към акне кожа, тъй като подпомага възстановителните процеси на кожата.

Нашият любим продукт със Серамиди

  • Ниацинамид (Niacinamide)

Известен още като Витамин В3 или Никотинова киселина, този Свети Граал в грижата за кожата присъства в голямо мнозинство от корейските разкрасителни продукти, най-вече благодарение на универсалната му употреба за всички типове кожа и видове кожни проблеми. Контролира омазняването, стимулира синтеза на колаген и серамид, увеличава нивата на влага, намалява увреждането от слънцето и тъмните петна. Като вземем всичко това предвид, изобщо не е чудно защо ниацианмидът е една от най-обичаните K-Beauty съставки. Страхотна е за тези с фини линии и бръчки, суха кожа, мазна кожа, комбинирана кожа, обезцветена и пигментирана кожа, както и при белези от акне.

Нашият любим продукт с Ниацинамид

  • Алфа Хидрокси Киселини (AHA)

Това е вид киселина, която ексфолира най-горните слоеве на кожата и така намалява фините линии, бръчките, тъмните петна, хиперпигментацията, загрубялата кожа, подутини по кожата и се бори с акнето. Алфа хидрокси киселините не са новост на козметичната сцена, но стават сензация по целия сват именно благодарение на глобалния K-Beauty бум. Най-често използваните алфа хидрокси киселини са Гликолова киселин (Glycolic Acid), Бадемова киселина (Mandelic Acid) и Млечна киселина (Lactic Acid).

Нашият любим продукт с AHA

  • Бета Хидрокси Киселини (BHA)

Подобно на алфа хидрокси киселините, и те стават сензация благодарение на бума на корейската козметика, но определено не са новост в козметичните среди. Ако като тийнейджър сте страдали от акне, то най-вероятно Салициловата киселина е съставка, която добре познавате, тъй като тя масово се използва за третиране на акне от западните козметици. Когато са правилно формулирани и в точните концентрации, бета хидрокси киселините като Салицилова киселина (Salicylic Acid) и Бетаин салицилат (Betaine Salicylate) предоставя нежно и ефективно третиране на акнето, както при тийнейджъри, така и при възрастни. Бетаин салицилатът е по-нежната от двете киселини, но и двете имат противовъзпалителни, антимикробни, контролиращи омазняването, ексфолиращи и нежни усилващи синтеза на колаген действия.

Нашият любим продукт с BHA

  • Витамин С (Vitamin C)

Най-често използван в антиоксидантни и избелващи серуми, Витамин С е класическа съставка, с противостареещо и възстановяващо неравния тен на кожата действие, използвана както в азиатската, така и в западната козметика. Най-често се среща като Vitamin C Ascorbic Acid/L-AA, но също, макар и не толкова често, и като Vit C MAP & Vit C SAP. Витамин С работи като със своите антиоксидантни свойства стимулира естественото производство на колаген, избледнява хиперпигментацията, тъмните петна и слънчевите петна.

Нашият любим продукт с Витамин С

  • Азиатска Центела (Centella Asiatica)

Най-новата звезда на хоризонта. Тази съставка напоследък се превръща в сензация в Корея и на Запад заради своите възстановителни свойства върху зряла акнетична и увредена кожа. Този растителен екстракт е богат на мастни киселини, аминокиселини, бета-каротин и фитохимикали, които спомагат за стимулирането на колагена в кожата и спомагат за успокояването и бързото възстановяване на кожата.

Нашият любим продукт с Азиатска Центела

А има ли още?

Разбира се, че този списък съвсем не е изчерпателен. Корейската козметична индустрия е в постоянно развитие и списъкът с топ K-Beauty съставките може да търпи постоянни промени. Най-вероятно в следващите месеци и години все повече ще чуваме за съставки, които тепърва си пробиват път, като жен шен, трюфели, магарешко мляко, конска мас, птиче гнездо и много други. Затова гледайте на този списък като на базата, върху която да надграждате знанията си за най-използваните и най-известните съставки, влагани в корейската козметика. А в коментарите ни разкажете за коя от тези съставки искате да ви разкажем по-подробно в някоя от следващите ни статии.