Лятна грижа за кожата по корейски

Лятна грижа за кожата по корейски – Първа част

Точно в началото на лятото е най-подходящият момент, в който да си поговорим за това какви грижи е добре да полагаме за кожата си през горещините. Дългите летни дни и безгрижни прохладни нощи, през които гледаме да прекараме колкото се може повече време на открито, често ни карат да претупаме набързо разкрасителните си ритуали, които сме следвали почти религиозно през останалите сезони. Наред с това, горещината и изпотяването ни карат да чувстваме кожата си изключително омазнена и започваме да гледаме с отвращение към всички мазила, които са били част от нашия арсенал в борбата със сухотата и чувството за опънатост, преследвало ни през студените месеци. Ето защо не е чудно, че дори най-ревностните привърженички на правилната грижа за кожата започват да я неглижират и дори да пропускат стъпки, които отлично знаят, че са жизненоважни за съхраняването на младежкия й вид.

А това, мили красавици, съвсем не трябва да е така! Знаете ли, че през горещите летни месеци обикновено поемаме над 80% от увреждането на кожата, което се причинява в рамките на цяла една година? При това увреждането се причинява не само от излагането на слънце, а значително се влошава от раздразнената от горещините и потта кожа в комбинация с всички мръсотии, които задръстват порите. При наличието на толкова много външни дразнители, кожата впряга всичките си сили да се бори със свободните радикали и да успокоява кожата, вместо да работи в посока възстановяване и подмладяване. Така погледнато не е толкова чудно защо 3-4 кратки месеца могат да доведат до четири пъти повече увреждане на кожата от останалите месеци в годината, нали?

Няма нужда да се плашите, обаче. Корейките, които, както всички знаем, са вманиачени на тема предпазване и съхраняване младостта на кожата, отново са измислили решение на проблема и си имат цял куп хитринки, които задължително прилагат в грижата за кожата си през горещите летни месеци. Ние ги проучихме в детайли и сега сме готови да споделим с вас десетте най-често използвани и най-лесни за прилагане трикчета на корейките за лятна грижа за кожата. Четете нататък, за да научите кои за първите 5 от тях, като сега ще наблегнем на тези, които може да прилагате ежедневно, а в отделна статия ще се спрем на по-специализираната грижа.

1. Слънцезащита всеки ден

Определено слънцезащитните продукти не са само за плажа. Вече стана въпрос за това колко е важно да се ползва слънцезащита през целия ден. Затова, ако не искате да се сдобиете преждевременно с бръчки и тъмни петна, последвайте примера на корейките и нанасяйте слънцезащитен продукт с висок фактор ВСЕКИ БОЖИ ДЕН. Бонус съвет: не забравяйте и устните си. Кожата на устата е доста по-тънка от останалата, което означава, че се нуждае от допълнителна грижа и защита.

Препоръчваме Ви да изберете слънцезащитен продукт, който да комбинира слънцезащита с добра хидратация и грижа за кожата. По този начин ще си спетите нанасянето на овлажнител преди слънцезащитния крем и ще спестите време без да жертвате нищо. Идеален за тази цел е успокояващия слънцезащитен крем с алое и SPF 50 на COSRX.

COSRX-Aloe-Soothing-Sun-Cream-SPF-50
COSRX-Aloe-Soothing-Sun-Cream-SPF-50

2. Почистване, почистване и пак почистване

Сигурно никога няма да ми омръзне да повтарям колко е важно редовното и правилно почистване на лицето за добрия вид на кожата. А това важи дори с още по-голяма сила за лятото, тъй като цялото това изпотяване прави кожата идеалното поле за всякакви замърсявания да се задръстват в кожата, порите и каквото още се сетите. Ето защо порите ви определено имат нужда от допълнителна грижа през летните месеци. Ще я набавите като най-малкото РЕЛИГИОЗНО почиствате всяка сутрин и всяка вечер, без пропуск. На второ място, подсигурете си поне едно почистващо средство на мастна основа, което да използвате поне вечер, за да могат да се разтворят и почистят всички водонеразтворими нечистотии, които задръстват порите, като например слънцезащитните филтри и грима. И ако досега още не сте пробвали метода на Двойното почистване, сега е моментът да поправите тази грешка. Защото само измиване с пяна, сапун, или, не дай си Боже, само с вода, определено не върши работа за пълното почистване на лицето и само ако можехте да видите всички нечистотии, представляващи идеалната смес от пот, грим, слънцезащитни продукти и замърсения въздух, особено в големите градове, които остават затъкнати в порите ви след такова почистване, то много бързо ще преминете в отбора на привържениците на двойното почистване.

А ако искате да започнете от най-базовото, тo пробвайте любимата измиваща пяна на екипа на KoCos.bg – Skin Watchers Lucid White Foam Cleanser. Базирана на естествени съставки, без вредни сулфати и консерванти, тя ще почисти кожата ви в дълбочина, като ще я остави мека и еластична без да я изсушава прекомерно.

Skin Watchers Lucid White Foam Cleanser
Skin Watchers Lucid White Foam Cleanser

3. Хидратиране

Може и да ви се стори странно, но дори и през лятото кожата има нужда от хидратация. В зависимост от това къде живеете, летните месеци могат да бъдат или много влажни или много горещи и сухи. Независимо от това, при цялото изпотяване и охлаждане в климатизираните сгради или поради горещото слънце, летните месеци (дори и влажни) могат, противно на всякаква логика, да доведат до по-изсъхнала кожа. Ето защо хидратирането на кожата дори през горещите летни дни е много важно. Номерът обаче е да не се опитвате да хидратирате с плътни, мазни или филмирани продукти, особено ако имате мазна кожа, тъй като това ще доведе до запушване на порите при смесването им с вашата пот. Ние силно препоръчваме за летните месеци да се преориентирате към леки и гелообразни овлажнители, които обикновено са на водна основа. Те се абсорбират много бързо от кожата без да я омазняват, която ги прави идеалното решение за горещите дни. А ако имат и успокояващи съставки като алое, още по-добре.

И като споменахме алое – изпробвахте ли вече успокояващия гел с алое и прополис на Benton? Комбинацията от двете активни съставки алое и прополис гарантирано ще успокои раздразнената кожа и ще я хидратира, като същевременно ще регулира омазняването през целия ден.

Benton Aloe Propolis Soothing Gel
Benton Aloe Propolis Soothing Gel

4. Пръскайте мист по всяко време на деня

Едно от нещата без които корейките почти никога не излизат от вкъщи в горещите летни дни, е миста за лице. Може да ги видите да се пръскат с тях по всяко време на деня. Но, много ви моля, не асоциирайте корейските мистове с тъй разпространените по нашите ширини термални води, които не съдържат нищо друг освен … ами вода! Нито пък с боди мистовете, които са си реално парфюмна тоалетна вода, може би в малко по-разреден вариант. Корейските мистове за лице са тоник под формата на спрей, които незабавно хидратират кожата, фиксират грима и в зависимост от съдържанието си подхранват или освежават кожата през деня. Така че, какво чакате, пъхайте един мист в чантата и се пръскайте винаги, когато чувствате, че кожата ви има нужда от допълнително овлажняване, като по този начин ще запазите кожата си здрава и еластична под слънцето. Нещо повече, миста за лице осигурява и незабавно охлаждане, което, няма как да отречете, е супер бонус за горещите дни.

Ако искате и вие да се почувствате като корейка, изпорбвайте миста за лице на Benton. Вместо чиста вода за направата му е използвана вода от листата на чаено дърво, а тя в комбинация със съдържащата се в него хиалуронова киселина, ще ви осигурят цялата хидратация и защита, която ви е нужна за целия цен. А малката му и удобна опаковка пасва на всяка дамска чанта.

Benton Honest TT Мist
Benton Honest TT Мist

5. Използвайте матиращи листчета

Винаги дръжте една опаковка матиращи листчета в чантата си! Много скоро ще се чудите как изобщо сте живели без тях. Винаги, когато високите температури накарат мастните ви жлези да отделят себум като луди и съответно поради това се сдобиете с онова лъщящо лице в средата на деня, просто извадете едно листче и внимателно потупайте Т-зоната, без да търкате, за да попиете излишната мазнина. Това е най-лесният начин да запазите кожата си матирана, когато сте навън, като същевременно няма да развалите грима си. И да, правилно предполагате – матиращите листчета са поредното разкрасително чудо, за което трябва да сме благодарни на азиатките.

Така че, какво чакате – грабнете една опаковка от матиращите листчета на Skin Watchers и бъдете сигурни, че повече никога няма да имате проблеми с прекомерното омазняване през горещите дни.

Skin Watchers Blotting Papper
Skin Watchers Blotting Papper

А Вие имате ли си свои трикчета за лятна грижа за кожата, които да я запазат здрава и еластична? Споделете ги в коментарите под публикацията.

xoxoxo

Силвия от KoCos.bg Team